czwartek, 23 lutego 2017

Słodkie fit przekąski

Hej! Dziś przedstawiam wam moje ulubione fit przekąski, które bardzo łatwo i tanio można samemu przygotować :)

1. Ptasie mleczko
W sumie to średnio przypomina to w smaku ptasie mleczko, ale taka nazwa została przyjęta. Mimo tego jest smaczne i bardzo efektywne :)
Do przygotowania potrzebujemy:
CZĘŚĆ CZEKOLADOWA:
-puszka mleka kokosowego 400g,
-2 łyżki kako,
-4 łyżki ksylitolu,
-cynamon,
-żelatyna
CZĘŚĆ BIAŁA:
-puszka mleka kokosowego 400g,
-100ml mleka,
-4 łyżki nasion chia,
-łyżka miodu

1.Wszystkie składniki części czekoladowej podgrzewamy w garnku do zagotwania. Po zagotowaniu dodajemy żelatyne i chwilkę gotujemy ciągle mieszając
2. Do pudełka wlewamy połowę części czekoladowej i wsadzamy do lodówki bądź zamrażalki
3. Teraz przygotowujemy część białą, której przygotowanie wygląda dokładnie tak samo jak części czekoladowej
4. Sprawdzamy pudełko, jeżeli czekoladowa masa stężała możemy wlać na nią masę białą
5. Po stężeniu białej masy wlewamy reszte masy czekoladowej i wsadzamy spowrotem na dłuższy czas do lodówki
6. Jeżeli wszystko ładnie stężało, możemy pokroić w kostkę przygotowane danie :)

KULKI OWSIANE
Najlepsza fit przekąska, gdy mamy ochote na słodkie. Jest mega prosta w przygotowaniu a na pewno wam zasmakuje
Do przygotowania potrzebujemy:
-szklanka płatków owsianych,\
-szklanka wiórków kokosowych,
-połowa szklanki siemienia lnianego,
-połowa szklanki masła orzechowego,
-1/3 szklanki miodu

1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy aż wszystkie nam się skleją.
2. Formujemy kuleczki i gotowe!

BATONIKI MUSLI
 Do przygotowania potrzebujemy:
-50g masła,
-1/3 szklanki miodu,
-100g cukru,
-wybrane dodatki u mnie: suszona żurawina, chipsy bananowe, orzechy nerkowca i słonecznik

1. Mieszamy wszystkie nasze dodatki,
2. W garnuszku podgrzewamy razem masło, miód i cukier
3. Do naszych dodatków wlewamy uzyskaną masę z garnka
4. Przygotowujemy forme do pieczenia, wykładamy pergaminem
5. Dokładnie przekładamy mase do formy i wsadzamy na 20 min do piekarnika nagrzanego na 160stopni
6. Pozostawiamy do wystygnięcia i gdy masa ostyknie kroimy na dowolne kawałki


SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Mhmmm z chęcią spróbuję zrobić ptasie mleczko *_* Musi być rewelacyjne!

    Pozdrawiam Pa0lka :*

    _______________________

    http://pa0lka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń